Danneborgs ponnysar är snälla och mysiga och jag tränar med dom regelbundet för att de ska vara samspelta med oss. Man ska dock vara medveten om att olycker ändå kan ske - även små söta ponnysar kan bli irriterade. När man väljer att umgås med hästar utsätter man sig för en risk. Man kan bli trampad på tårna, bli knuffad eller biten. När hästen står uppbunden och är irriterad kan den inte gå sin vägen för att få vara ifred. Då är det vårt jobb att uppmärksamma detta så hästen inte sparkas eller knuffas. Ett barn kan lätt komma emellan när två hästar är irriterade på varandra. Därför får barnet aldrig vara ensam hos hästen utan att en vuxen närvarar samtidigt.


Var uppmärksam när ditt barn vistas med hästarna!

INFORMATION & REGLER

HJÄLM


Ridhjälm finns att låna i stallet. Hjälm bärs vid all ridning och även i stallet när vi pysslar om hästarna innan och efter ridturen. Hjälmarna finns i olika storlekar för att ni ska hitta en som passar ert barns huvud. Den ska sitta stadigt och inte glida omkring på huvudet och ska även täcka fram vid pannan. Hjämen ger inget skydd om den är för stor eller för liten utan kan tvärtom ge skador om man ramlar av.


En tunn mössa är skön att ha under hjälmen vintertid. Ett fåtal "hjälm-mössor" finns till salu i hjälmhyllan.
SÄKERHETSVÄST


Hos oss kan du låna säkerhetsväst. Den bärs vid all ridning och gärna när man sköter om hästen också. Den är gjord för att sitta tajt och nära kroppen, trång i halsen för att skydda nyckelbenet. Vintertid ska den vara UNDER jackan. Ju lösare den sitter desto sämre skyddar den och kan göra med skada än nytta om man skulle trilla av hästen.

KLÄDSEL


Använde långbyxor, gärna ridbyxor eller tights. Byxorna ska skydda benen mot sadeln och mot kvistar i skogen. Tänk på att byxbenen glider upp lite när man sitter i en sadel. Det kan bli en glipa mellan byxben och stövel om byxorna är lite korta!


Långärmat skyddar armarna om man skulle trilla av.


På fötterna ska de finnas skor med klack. Gummistövlar med klack går bra!

Undvik gympaskor då de inte är så stabila och lätt glider genom stigbyglen.

Som medföljande vuxen är man ansvarig för sitt barns säkerhet under hela vistelsen på Danneborg Hästkrafter

Vanligaste olyckorna kring hästen är:

 • Hästen sparkar
 • Hästen bits
 • Ryttaren kläms eller blir knuffad av hästen
 • Ryttaren blir trampad på foten av hästen

Vanligaste olyckorna under ridning är:

 • Ryttaren ramlar av när hästen stannar och samtidigt tar ner huvudet för att äta.
 • Ryttaren blir sparkad av annan häst som kommer för nära.
 • Hästen biter sin ledsagare
 • Hästen snubblar och ryttaren blir rädd eller trillar av.För att undvika olyckor vi har följande regler:


 • Ta det lugnt i stallet och undvik spring. Lek sker ute när vi inte är nära hästarna.
 • Prata med hästen så den hör att ni kommer fram till den.
 • Ha alltid hjälm och säkerhetsväst på. Både vid skötsel av hästen och på hästryggen.
 • Använd stabila skor som inte kan fastna i stigbyglarna om man ramlar av och som skyddar tårna. Gärna skor med klack. Inga gympaskor eller sandaler!
 • Ge inte hästarna godis då vill alla ha och de kommer knuffas och bitas! De är lätt att hästarna sen tror att barnhänder är godis!!!När du umgås med hästarna måste du vara koncentrerad och försöka förstå vad den säger till dig. Hästar kan inte prata så som vi gör, utan den använder sitt kroppspråk. Det kan lätt hända att man får en knuff eller ett nyp i benet om man är okoncentrerad för att hästen är irriterad på något annat som händer runt den. Vi gör allt vi kan för att undvika detta men man måste ändå vara bredd på att det kan hända. Är du osäker så be om hjälp av ansvarig.Försäkring

Vuxen som anmäler sitt barn till Danneborg Hästkrafter är ansvarig för barnet före, under och efter verksamheten.
Hästarnas försäkring ersätter olyckor och personskador som hästen orsakar. Den gäller såväl ryttare som besökare i stallet.
Det bästa är ju om vi är skadefria och därför arbetar vi ständigt för att hålla miljön så säker som möjligt.Alla schemalagda aktiviteter görs via www.timecenter.se har du egna önskemål så görs bokningsförfrågningar till kusk@danneborg.se